A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, культури, молоді та спорту Степанівської селищної ради
Сумського району Сумської області

СТЕПАНІВСЬКІЙ ГРОМАДІ 5 РОКІВ. ЗДОБУТКИ КУЛЬТУРИ.

Дата: 04.05.2023 14:32
Кількість переглядів: 23

В ході децентралізації влада Степанівської територіальної громади отримала значні повноваження і ресурси. Разом з тим, до органів місцевого самоврядування перейшла величезна відповідальність за підвищення якості життя людей, за всебічний розвиток громади, в тому числі, - культурний. Органи місцевого самоврядування Степанівської громади, з самого початку її утворення , визначили культуру одним із пріоритетних напрямків розвитку

Децентралізація збільшила роль локальної культури в житті кожної громади. Культурні особливості території все частіше сприймаються, як цінний набуток громади, як можливості для розвитку традицій та народних ремесел, а отже - і економіки.

Клубні заклади Степанівської селищної ради, зокрема, будинки культури,сільські клуби, об’єкти дозвіллєвої роботи завжди були і єтими осередками, навколо яких вирує культурне життя в громаді

У Степанiвській селищній територіальній громаді сформована мережа закладів культури, до якої входять:

8 клубних закладів: Степанiвський СБК, Косiвщинський СБК, Солiдарненський СК, Степанiвський СК, Пiдлiснiвський СБК, Головашівський СК,  Червонокутянський ОДР, Новосуханівський ОДР

6 бібліотек: Степанівська СБ, Головашівська СБ, Підліснівська СБ, Олександрівська СБ, Солідарненська СБ, Косівщинська СБ.

У ході реформи децентралізації повноваження по утриманню цих установ лягли на плечі Степанівської селищної ради.

                Фінансування осередків культури здійснюється за рахунок місцевого бюджету. Для стабільного функціонування  культури  в громаді розроблено  програму підтримки та розвитку  культури й мистецтва Степанівської селищної ради.

Так на фінансування програм культури й мистецтва за 5 років було витрачено із місцевого бюджету коштів(див. табл. в розрізі по роках)

Головною метою діяльності установ та закладів культури Степанівської селищної ради є поступове створення на їх базі сучасних культурно-дозвіллєвих центрів суспільної активності, поліпшення рівня культурологічної освіти, інформованості населення збереження мережі закладів культури, здійснення заходів щодо збереження і примноження культурного потенціалу громади, покращення рівня та збільшення асортименту культосвітніх послуг для населення, всебічного задоволення культурно-мистецьких та інформаційних потреб населення.

На базі клубних закладів Степанівської громади функціонують різноманітні гуртки, найчастіше це – вокальні, хореографічні, театральні, художні. Станом на 01.01.2023 року у закладах культури громади налічується 41 клубних аматорських формувань, із загальною чисельністю 492 чоловік.

 

За 5 років від початку утворення, громада пережила тяжкі часи, це і  поширення респіраторної хвороби COVID-19 , і повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Під час карантину, спричиненого коронавірусом SARS-CoV-2 з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19  для керівників вокальних ансамблів та народних хорових колективів пріорітетною формою роботи стала участь у онлайн акціях, дистанційних фестивалях та конкурсах різного рівня. Використовуючи інтернет-ресурси та мобільні додатки, митці закладів проводять  просвітницьку роботу через онлайн-спілкування в google-meet з учнівською молоддю, висвітлення відео-матеріалів, відзнятих аматорами, та створення презентацій. Окрім того, аматори постійно беруть участь в різноманітних Всеукраїнських та  Міжнародних онлайн – фестивалях  та конкурсах, отримують перемоги, тим самим вносять свій вклад в загальну скарбничку культурних надбань громади.

Нам є чим пишатися, адже в закладах культури Степанівської селищної ради функціонує 6 народних колективів:

1.Аматорський хоровий колектив Степанівського селищного будинку культури;

2. Аматорський хоровий колектив Степанівського селищного клубу;

3. Аматорський вокальний жіночий ансамбль «Дивограй» Степанівського селищного будинку культури;

4. Аматорський вокальний жіночий ансамбль «Горлиця» Підліснівського сільського будинку культури;

5. Народний аматорський хоровий колектив Косівщинського сільського будинку культури;

6. Народний вокальний ансамбль «Косів’яночка» Косівщинського сільського будинку культури.

Послуги із задоволення інформаційних, науково-дослідних, освітніх, культурних та інших потреб користувачам , мешканцям громади надають бібліотеки громади.

Окрім проведення культурно-мистецьких заходів, працівники клубних закладів та бібліотек, на даний час, виконують  завдання селищної ради, займаючись волонтерською діяльністю (плетіння сіток, виготовлення окопних свічок, виготовлення м’ясних консервів, плетіння утеплюючих речей для військових), роботою з благоустрою, підтримуючи порядок не тільки на прилеглій до закладу території, а й паркових зонах та кладовищах.

Саме сьогодні, в часи, коли історія активно твориться за нашої безпосередньої участі, коли від правильності обраного шляху залежать не тільки долі громадян нашої держави, але й визначення пріоритетів у розвитку суспільства загалом, постає питання активізації та якісного оновлення підходів до роботи як клубних закладів, так і бібліотек Степанівської селищної територіальної громади.

Над цим активно працює управління освіти, культури, молоді та спорту Степанівської селищної ради Сумського району Сумської області.

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень