A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, культури, молоді та спорту Степанівської селищної ради
Сумського району Сумської області

Степанівській  громаді 5 років. Діяльність КУ « Центр  надання  соціальних  послуг» Степанівської селищної ради

Дата: 14.07.2023 11:23
Кількість переглядів: 50

      Соціальне обслуговування - найбільш складна, але безумовно найлюдяніша, система соціальної сфери, яка базується на принципі гуманізму та стосується кожного члена громади. Саме тому рішенням Степанівської селищної ради від 18.03.2021 року  була створена комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Степанівської селищної ради, для якої, в період реформування системи соціальних послуг, проведення структурних реформ та децентралізації фінансування установ та закладів соціальної сфери було дуже важливо не залишити без допомоги жодного мешканця громади, який потребував підтримки. Це і є один із найважливіших показників спроможності органів місцевого самоврядування. Центр був створений і почав функціонувати з 08 червня 2021 року.

їШтатна чисельність працівників Центру у 2021 році складала – 13 штатних одиниць. З 01.01.2022 року додані 2 штатних одиниці соціальних робітників по Косівщинському старостату, завдяки їм охоплені села Надточієве, Малі Вільми, Солідарне та за рахунок угоди з Миколаївською сільською радою додані ще 7,5 штатних одиниць для надання послуг на території Миколаївської громади. Всього на кінець 2022 року штатна чисельність склала 22,5 штатних одиниці.

Центр обслуговує на адміністративній території Степанівської селищної ради: смт. Степанівка, с. Головашівка, с.Миловидівка, с. Степне, с. Підліснівка, с. Н.Михайлівка, с. Олександрівка, с. Косівщина, с. Солідарне, с. Надточієве, с. Малі Вільми, с. Новосуханівка. с. Червоний Кут

та на території Миколаївської сільської ради: с. Гриценкове, с. Васюківщина, с. Северинівка, с. Рогізне, с. Склярівка, с. Софіївка, с. Вербове, с. Яструбине, с. Бондарівщина, с. Графське, с. Кекине, с. Капітанівка, с. Кровне, с. Руднівка, с. Миколаївка.

 

У структурі Центру функціонують два відділення, які надають 9 базових соціальних послуг:

      1. Відділення соціальної допомоги вдома надає соціальні послуги:

       - догляд вдома (допомога в самообслуговуванні (дотримання особистої гігієни, рухового режиму, годування), пересуванні в побутових умовах, веденні домашнього господарства (закупівля і доставка продуктів харчування, ліків та інших товарів, приготування їжі, косметичне прибирання житла, оплата комунальних платежів, прання білизни, дрібний ремонт одягу), в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами (виклик лікаря, працівників комунальних служб, транспортних служб тощо); навчання навичкам самообслуговування; допомога в забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчання навичкам користування ними; психологічна підтримка; інформування та представництво інтересів);

      - інформування (надання інформації з питань соціального захисту населення, у тому числі переліку та адрес надавачів соціальних послуг, умов їх отримання, тарифів на платні соціальні послуги; надання інформації щодо отримання медичної, правової допомоги, адміністративних послуг та інших видів допомоги, робіт, послуг

- консультування (допомога в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх вирішення, складання плану виходу зі складної життєвої ситуації; психологічне консультування; надання інформації про соціально безпечну поведінку

- представництво інтересів (ведення переговорів від імені отримувача соціальних послуг за його дорученням (за бажанням - нотаріально оформленим); допомога в оформленні або відновленні документів; сприяння в реєстрації місця проживання або перебування; допомога у розшуку рідних та близьких, відновленні родинних та соціальних зв'язків; сприяння у забезпеченні доступу до ресурсів і послуг за місцем проживання / перебування, встановленні зв’язків з іншими фахівцями, службами, організаціями, підприємствами, органами, закладами, установами тощо; допомога в забезпеченні технічними засобами реабілітації.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Відділення соціальної роботи надає соціальні послуги:

- соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування (допомога у створенні та підтримці позитивного соціально-психологічного клімату в сім'ї; адаптація дитини в нових умовах; створення належних умов для забезпечення індивідуальних потреб дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, у розвитку та вихованні; захист майнових, житлових та інших прав дитини; сприяння навчанню та розвитку дитини; допомога у зміцненні / відновленні родинних та суспільно корисних зв'язків; допомога у створенні та забезпеченні умов для пріоритетного права дитини на усиновлення; підготовка дитини до виходу із сім'ї, у тому числі і до самостійного життя);

- соціальний супровід сімей / осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах (консультування, регулярні зустрічі чи відвідування отримувача соціальної послуги з метою моніторингу виконання завдань, спрямованих на розв'язання складної життєвої ситуації отримувача соціальної послуги; допомога в усвідомленні значення дій та/або розвиток вміння керувати ними; навчання та розвиток соціальних навичок, навичок виховання та догляду за дітьми, управління домогосподарством; консультування, психологічна підтримка);

      - екстрене (кризове) втручання (перша психологічна допомога; консультування; інформування; представництво інтересів; допомога в організації отримання безоплатної правової, невідкладної медичної допомоги, притулку тощо)

      - соціальна інтеграція та реінтеграція (допомога в оформленні документів; допомога в отриманні реєстрації місця проживання/перебування; сприяння в отриманні житла, працевлаштуванні тощо; корекція психологічного стану та поведінки в повсякденному житті; надання психологічної підтримки; допомога у зміцненні/відновленні родинних та суспільно корисних зв'язків);

- соціальна профілактика (організація навчання та просвіти (лекції, бесіди, вистави, акції, створення та розповсюдження рекламно-інформаційних та просвітницьких матеріалів тощо); організація простору безпеки та розвитку; консультування; представництво інтересів; посередництво; інформування з питань соціальних послуг, стосовно здорового способу життя, профілактики суспільно небезпечних хвороб, протиправної поведінки, інституалізації дітей та дорослих з інвалідністю, дітей з групи ризику, дискримінації, а також з питань толерантного ставлення до вразливих груп населення).

 На базі Центру функціонує банк одягу, взуття, які у подальшому, за потреби, безкоштовно  передаються багатодітним, малозабезпеченим родинам, особам похилого віку та особам з інвалідністю, а також особам, що опинилися в складних життєвих обставинах.

 

 

 

 

 

 

 

Інформація щодо діяльності КУ ЦНСП Степанівської селищної ради розміщена на сайті  https://stepanivska-gromada.gov.ua у вкладці «КУ «Центр надання соціальних послуг» Степанівської селищної ради», також ведеться сторінка у соціальній мережі Фейсбук. Розроблені буклети: «Надавач соціальних послуг Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Степанівської селищної ради Сумського району, Сумської області», «Пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації», «Патронат над дитиною: «коротко про головне», «Скажи насильству: «Стоп». Інформаційні картки соціальних послуг розміщені на сайті.

Рішенням виконавчого комітету Степанівської селищної ради від 28.10.2021 р. № 304 «Про утворення мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі» створена мобільна бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознаками статі, затверджене Положення та склад мобільної бригади. У 2022 році здійснено 29 виїздів, складені акти оцінки потреб постраждалих осіб, визначені потреби постраждалих. З них – 1 особа влаштована до Сумського геріатричного будинку для ветеранів війни і праці, 1 особа отримує послуги  догляду вдома, 1 особа взята під соціальний супровід.

З початком військової агресії росії, незважаючи на воєнні дії на території Сумської області та безпосередньо Степанівської громади,  Центр продовжив постійну роботу по забезпеченню  надання соціальних послуг населенню . При цьому навантаження на працівників установи зросло в рази, через збільшення людей похилого віку та осіб з інвалідністю, які  залишилися на самоті.

Сьогодні кожному мешканцю громади безпечніше жити в заможному та стабільному світі і це є мрією кожної людини. Саме тому Степанівська територіальна громада, незважаючи на труднощі розвитку, - нестабільну економіку, складну політичну ситуацію та військову агресію, – впевнено крокує шляхом реформ.

СЛАВА УКРАЇНІ!

ГЕРОЯМ СЛАВА!

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень