A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, культури, молоді та спорту Степанівської селищної ради
Сумського району Сумської області

ІСТОРІЇ РОЗСИПАНЕ НАМИСТО. До історії села Косівщина. Засновник села Роман Матвійович Косовцов

Дата: 23.04.2021 10:29
Кількість переглядів: 20

Що в наш час можна дізнатися про засновника села Романа Матвійовича Косовцова? Проаналізувавши «Списки козацької старшини» 60-х років XVІІІ століття було знайдену коротеньку біографію старшого полкового писаря Романа Косовцова.

З козачих дітей, почав писарчуком в канцелярії 12 квітня 1733 року, а вже згодом у 1738 року, при члену військового генерального суду полковнику Пассеку, зайнявся складною роботою - збирав податки на армію. Після року роботи, у 1739, став писарем при допитах біглих польських розкольників і за це переведений в канцеляристи.

У період з 1742 по 1748 наглядав за збиранням подушного і за гарну службу 15 травня 1749 року взятий в Сумський полк молодшим писарем. Коли почалася війна з Пруссією,  перебував в полку (а полк на війні) і 30 травня 1757 року підвищений в старші полкові писарі.

Роки війни та складна життєва ситуація виснажила чоловіка, тому в 1763 року Роман Матвійович проситься у відставку. При цьому подає лікарську довідку: «Головна біль, від чого і очі мало бачать, а особливо при  яркому світлі, в правому боку затвердіння печінки, і трясіння в руках, і за тим службу продовжать не можу». Відразу зібралася полкова та сотенна старшина, зробила Косовцову огляд і підтвердила: « Те ж, що і в лікарському свідоцтву - точно» і найшли йому в полку заміну.

Ця подія важлива для історії с.Косівщина, адже 11 грудня 1764 року подано «Список слобідського Сумського полку» з присутністю в ньому старшого полкового писаря Романа Косовцова, було записано  вік засновника села - 45 років.

На січень 1767 року Роман Косовцов мав синів: Лева, сотника в відставці; Василя та Івана, вахмістрів Сумського гусарського полку; Миколу та Стефана, що тільки пізнавали навчання. Були ще в нього дві доньки: незаміжня Олена та вже заміжня Тетяна. У Миколаївській церкві міста Сум (там, де зараз майдан Незалежності) 28 січня 1765 року відбулося вінчання: «Женился отрокъ Василій Михайловъ синъ Вартановской. Понялъ девицу Татїяну Романову дочь Косовцову, черкаску. Оба первимъ бракомъ».

При переході з військової служби на цивільну згідно «Табелю про ранги» військовий старший полковий писар прирівнювався до губернського секретаря – чиновника XII класу. У сповідних записах Миколаївської церкви за 1770 рік можна дізнатися про родину Косовцових:

«Губернской протоколистъ Романъ Матвеевъ синъ Косовцовъ – 56. Жена его Марія Иванова дочь – 54. Дети ихъ: Николай – 11, Стефанъ – 9, Елена – 16. Невеста ихъ Анна Тимофїева дочь – 22. Брат его Козма – 61».

Поки що невідомо чия дружина Ганна Тимофіївна – Василя чи Івана, бо старший син Лев мав в власності хутір Косовцов, який знаходився десь біля села Бездрик. І в сповідальному зошиті місцевої церкви за 1778 рік є запис:

«Сотникъ Левъ Романовъ сынъ Косовцовъ – 33, жена его Евдокия Иванова дочь – 29».

У сповідних записах Миколаївської церкви за 1775 рік можна дізнатися про родину Романа Косовцова:

«Губернской протоколистъ Романъ Матвеевъ синъ Косовцовъ – 61. Жена ево Мария Иванова дочь – 59. Дети ихъ: Стефанъ – 14, Елена – 20».

31 серпня 1777 року в метричній книзі Миколаївської церкви з’явився не зовсім грамотний запис (як чую, так і пишу) про смерть:

«Геристраторъ Романъ Матвеевъ Косовцовъ – 66»

Зрозуміти, який насправді був вік Романа Косовцова, з церковних книг можна тільки приблизно. Такий був час…

  (Із досліджень  Олександра КИСЕЛЬОВА, 

завідувача Косівщинського громадського Народного   

музею народних ремесел та побуту Слобожанщини)



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень