A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, культури, молоді та спорту Степанівської селищної ради
Сумського району Сумської області

СТЕПАНІВЦІ-350. Історії розсипане намисто. Марія Завгородня -партизанка закатована німцями

Дата: 08.05.2020 14:29
Кількість переглядів: 12

           МАРІЯ   ДЕНИСІВНА  ЗАВГОРОДНЯ

     Народилась  у 1921 році в  Новомихайлівці,  в період непу  сім’я отримала  землю у Степанівці, жили на Отроховщині. Після  колективізації  батько  працював бригадиром  у колгоспі, мати -  на  ланці.  Дітей було  четверо – Марія, Григорій, Ніна  та  Віктор. Марія  закінчила чотирикласну  школу в селищі  цукрозаводу, пішла вчитись до Степанівки, а після семи  класів  вступила  до Лебединського  медучилища. Її подруга, Ганна Григорівна  Кучменко, згадує, що вчилась Марія добре,  гарну мала пам’ять, співати дуже любила  і читати. 

     Напередодні  війни  Марія працювала медсестрою  у Хотіні. Звідти її мобілізували на фронт. У 41-му вона не потрапила у діючу армію, а працювала в Сумах у  військовому  госпіталі, який розміщався у школі №2.  Там її востаннє бачив брат  Григорій, який перед відправкою  на фронт, у серпні 1941 року, забіг попрощатись. У неї вже було звання лейтенанта.

   Після  відступу  Червоної  Армії  Марію залишили в партизанському  загоні. Разом  із чотирма юнаками у 1942 році її направили в Хотінь для виконання  розвідувально-диверсійних  дій. У групи була  зброя, рація. Марія прийшла на квартиру до людей, у яких жила до війни, вдалось навіть повідомити матір про те, що вона у Хотіні. Та господаря  і партизанку заарештували. Допитували у селі, а потім перевезли в Суми. У тюрмі Марія зустрілась на допитах із своїми побратимами.  Були заарештовані мати , брат Віктор та сестра Ніна. Їм дозволяли передавати записки. В останній Марія попросила, щоб родичі  їй передали улюблене плаття, туфлі, капелюшок і більше не провідували. Двоюрідна  сестра Даша все-таки пішла через день до тюрми, тоді вона і побачила як Марію і чотирьох юнаків завели у вантажівку і вивезли. А пізніше дізнались, що п’ятьох заарештованих розстріляли в другому кар’єрі цегельного заводу. Серед них  були Марія Завгородня та її чоловік  Павло  Куц.                                           (Матеріали підготувала Ірина КАЧАНОВА)


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень