A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, культури, молоді та спорту Степанівської селищної ради
Сумського району Сумської області

Степанівка спортивна. Панкратіон

Дата: 08.10.2020 17:10
Кількість переглядів: 60

Сучасне спортивне життя нашого селища важко уявити без панкратіону. Панкратіон – це давньогрецьке бойове мистецтво та вид спорту, уперше включеного до програми Олімпійських ігор Давньої Греції в 648 році до н.е. Поєднує в собі елементи боротьби і кулачного бою.

Панкратіон у Степанівці з’явився завдяки ентузіазму і наполегливості молодого спортсмена Сергія Асютченка та його чарівній дружині Юлії.  Саме після одруження Сергій переїхав до Юлії у Степанівку, а спостерігаючи за місцевою дітворою,  загорівся ідеєю відкрити на території селища секцію панкратіону. З цим видом боротьби Сергій познайомився під час навчання в університеті та почавши активно тренуватися він отримав власні спортивні результати.  На даний час, Сергій Асютченко - срібний призер Чемпіонату Сумської області і дворазовий бронзовий призер Чемпіонату України з панкратіону, бронзовий призер Чемпіонату України з пожежно – прикладного спорту та поліатлону.

За підтримки старшого тренера збірної України з панкратіону Чередніченка Сергія Вікторовича, віце-президента федерації панкратіону Томенка Олександра Анатолійовича і узгодивши організаційні питання на місцевому рівні,  Сергій Асютченко  2 квітня 2012 року провів перше заняття у приміщенні Степанівської ЗОШ №2 (зараз – Степанівська філія Степанівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів).  Для того щоб 18 дітлахів змогли прилучитись до древнього виду спорту Сергій Олександрович закупив борцівське покриття ( мати для тренувань) за власний кошт.

У перший рік занять вирішили випробувати свої сили у змаганнях на першість області і результати були чудовими  - чотири медалі. Призерами стали Крамар Іван, Кузьменко Іван, Бондаренко Максим, Варуха Михайло.

У 2013 році Іван Крамар став Чемпіоном України і у складі збірної взяв участь у чемпіонаті світу серед кадетів і юніорів з панкратіону. Змагання проходили з 14 по 18 серпня 2013 р Спліт (Хорватія)  у всіх розділах. У загальному командному заліку збірна України зайняла 1-е місце і підтвердила звання найсильнішої команди в світі. Іван Крамар став Чемпіоном у розділах NO-GI і GI/BJJ у категорії до 59 кг і був визнаний спортсменом з найкращою технікою.

У 2014 році тренування перенесли до Степанівської ЗОШ №1 (зараз -Степанівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів), де для занять була виділена вільна класна кімната. Саме 2014 рік  приніс нові успіхи. На чемпіонаті Сумської області Степанівська команда здобула перемогу у загальному заліку. Іван Крамар посів 1-е місце, брат і сестра Максим та Віта Шевченко стали срібними призерами. У фінальному поєдинку серед хлопців довелось  боротись  Іванові та Максиму. Юні спортсмени були зараховані до Збірної України, Іван отримав відзнаку обласної адміністрації «За високі спортивні досягнення».

На свято Покрови  14.10.2015 у селищі відбулось урочисте відкриття Степанівського селищного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» де за ініциативи та фінансової підтримки Степанівської селищної ради та ТОВ «Хлібодар» подарували 12 матів, що значно покращило тренування.

У 2016 році секція панкратіону Степанівської селищної ради увійшла до ДЮСШ «Старт» ФСТ «Спартак».  Цього ж року Віта  Шевченко на міжнародному турнірі у Білорусії здобула бронзову медаль.

З 2018 року   тренування проходять у приміщенні спортивного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».  Для дітей на 19 тис. із місцевого бюджету закупили комплекти рукавичок та накладок. 2018 рік приніс громаді срібло і бронзу в обласній першості. На чемпіонаті України Настя Пігуль виборола бронзу.

У 2018-2019 роках панкратіоном займались близько 70 хлопчиків і дівчаток. Тренер набрав експериментальну групу з 15 дітей 5-ти років. Вони вражають своїм завзяттям, спортивним характером і досить непоганою фізичною підготовкою.

У травні 2019 року понад 500 юних спортсменів із 15 регіонів України з’їхалися до Луцька на Чемпіонат України з панкратіону та грепплінгу. Вихованець Сергія Асютченка  Данііл Карпов у складних випробуваннях виборов бронзову медаль.

У 2020 році більшість змагань було відмінено організаторами у зв’язку з карантинною ситуацією спричиненою поширенням короновірусної хвороби COVID-19, проте, 14 січня наші спортсмени встигли позмагатися за першість єдиноборств МКЗ ДЮСШ в м.Лебедин, а в умовах послаблення карантинних обмежень, з 16 по 20 вересня, взяли призові місця  в фіналі Кубку України 2020 з панкратіону та грепплінгу серед чоловіків та жінок, а також особисто-командному чемпіонаті України серед юнаків, молодших юнаків та дітей в м.Бровари.

За роки роботи секції фізичне загартування панкратіоном пройшли більше 150 дітлахів, 40 із них стали чемпіонами і призерами Сумської області з цього виду спорту. П’ятірка найкращих – це переможці і призери Чемпіонатів України і міжнародних турнірів – Крамар Іван, Шевченко Максим, Шевченко Віта, Карпов Данііл, Рябовол Діана, Пігуль Анастасія.

Своїми успішними виступами на змаганнях високого рівня наші юні спортсмени завдячують Степанівській селищній раді яка фінансово підтримує поїздки на чемпіонати різного рівня.  (За матеріалами Ірини КАЧАНОВОЇ)



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень